Plesk, ticari kullanımlı web hosting kullanımı ve organizasyonunu sağlayan, otomasyon yazılım paketi ve kontrol paneli olarak tanımlanmaktadır. Tasarımı Rusya’da yapılan Plesk, ABD ‘de yayınlanmıştır. SWsoft şirketinin 2003 yılında Plesk INC. yi satın almasının ardından Plesk, SWsoft ürünü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Plesk ’in dünya genelinde 32 ayrı dilde kullanım imkanı vardır. Günümüzde 10 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan Plesk, sunucuların, uygulamaların, web sitelerinin ve hosting faaliyetlerinin yönetilmesi için kullanılan bir kontrol paneli işlevi görüyor.
Web geliştiriciler ve site sahipleri, sitelerin depolanmış olduğu sunucuların yönetilmesi için de Plesk panelden yararlanmaktadır. Windows ve Linux işletim sistemleri tarafından desteklenen, kontrol paneli özelliği taşıyan Plesk, herhangi bir komut ya da kod kullanımı gerekmeden, kolaylıkla işlem yapılan platformlardan biridir. Web sitelerinin yönetilmesi, işlevsel kontrol panelleri ile daha güvenilir ve pratik şekilde yürütülmektedir. Plesk bu anlamda, üstün kullanıcı deneyimi sunuyor.
Kontrol paneli kullanılmadığı durumlarda, bir sunucunun yönetilmesi oldukça komplike olmaktadır. Komut satırlarının kullanımı ayrı bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Ancak Plesk, tüm bu süreçleri hızlandırarak ve pratikleştirerek, işlevsel bir yönetim paneli ile karşımıza çıkmaktadır. Plesk ile yapabileceklerinizi sıralamak gerekirse;
Oldukça kullanışlı özellikleri bulunan Plesk ’in kullanıcılarına sunduğu önemli işlevler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
Öğrenimi ve kullanımı oldukça kolay olan Plesk, sunucularla ilgili tüm işlemleri daha hızlı ve daha basit şekilde yapabilmeyi sağlamaktadır. Yeni başlayanlar için oluşturulan Plesk destek merkezinde, videolu eğitimler, kurslar ve öğrenmeyi hızlandıran kaynaklar yer almaktadır. Plesk kullanmanın diğer avantajları ise şöyledir;
2003 yılında piyasaya sürülen Plesk panelin ilk versiyonunun ardından, güncellemeleri ve işlevsellikleri sürekli olarak artırılmaktadır. 2019 yılında yapılan bir tanıtımla Plesk Obsidian özelliği kullanıcılarla buluşturulmuştu.
Plesk kullanıcılarını oldukça memnun eden Plesk Obsidian, Web Stack adı verilen, sitelerin ve uygulamaların geliştirilme süreçlerini hızlandıran, son teknoloji araçlarla donatılmış olan bir versiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Plesk Obsidian ayrıca, PHP için tasarlanmış olan “Composer” paket yönetim sistem desteğini de içerisinde barındırıyor.
Plesk Obsidian, SSH erişimine gerek kalmadan Composer kullanımını, tek bir tık ile paketlerin kurulumlarını ve güncellemelerini, PHP projelerinin yönetilmesini kolaylaştırmaktadır. Plesk Obsidian’ın Docker NextGen özellikleri ise Docker tabanlı çözümleri komplike halden çıkarıp, karışıklıklarını azaltmayı hedeflemektedir. Plesk ilk versiyonunda kişisel güvenlik özellikleri kullanıcılar tarafından aktifleştirilirken, Plesk Obsidian versiyonunda oluşturulan “Güvenlik Entegresi” ile hem web siteleri hem de sunucular, kötü niyetli yazılımlardan korunmaktadır.
Plesk Obsidian ’ın genel özellikleri ise aşağıda sıralanmaktadır.
Plesk Obsidian ayrıca “Web Project Lifecycle” adını verdiği özellik ile kullanıcı deneyimlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Web Project Lifecycle, sunucular ve web sitelerinin yönetimlerinin kolaylaştırılması, mevcut abonelikler arasında alan adlarının taşınması, bildirimlerin yönetilmesi, HTML tabanlı E-posta bildirimlerinin oluşturulması ve geliştirilmiş dosya yönetici özelliklerini içerisinde barındırmaktadır. Plesk Obsidian’ın özellikleri arasında ayrıca “Extension” adı verilen uzantılar da bulunmaktadır. Ücretli olarak sunulan bu uzantılardan bazıları şöyledir;
Yukarıda belirtilen uzantılar, web sitelerinin SEO çalışmalarında, site yedekleme işlemlerinde, site hızı ve güvenliği gibi alanlarda kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak için oluşturulmuştur.
Plesk hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinin destekledikleri bir kontrol panelidir. Her bir işletim sistemine göre gerçekleşen kurulum adımlarına aşağıda yer verilmektedir.
Plesk panelin Linux işletim sistemini kullanan cihazlara kurulmasının farklı yöntemleri bulunmaktadır. Ancak Plesk ’e yeni başlayanlar için en kolay kurulum yöntemi “One Click” olarak tanımlanan, tek tıkla kurulum olmaktadır. Linux işletim sistemlerini kullanan cihazlarda Plesk kurulumu, aşağıda belirtilen kod dizilimin komut satırına yerleştirilmesi ile yapılmaktadır.
# sh <(curl https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer || wget -O – https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer)
Komut satırına tanımlanan kod dizilimi çalıştırıldığında, Plesk kurulumu otomatik şekilde başlatılıyor. Plesk kurulum paketlerinin indirilme ve yüklenme süreleri yaklaşık 30 – 60 dakika boyunca sürmektedir. Linux için Plesk kurulum kodu, en güncel versiyonun yüklenmesini sağlamaktadır.
Linux sisteminde olduğu gibi Windows için de farklı Plesk kurulum seçenekleri bulunmaktadır. Yeni başlayanlara daha kolay bir yol sunabilmek için, Windows Plesk kurulumunda yine “One Click” kurulum yönteminden yararlanılmaktadır. Windows için Plesk kurulum aşamaları ise aşağıda sıralanmaktadır.
Windows için Plesk kurulumları arka plânda işlemektedir. Ortalama 30 – 60 dakika içerisinde, Plesk ’in en son versiyonunun kurulumu tamamlanmaktadır.
Plesk panelinden en işlevsel özelliklerinden biri de hosting yönetimi olmaktadır. Panel kullanımı olmadan yürütülen hosting işlemleri, genellikle kodlar üzerinden ilerlemektedir. Bu durum kullanıcılar için farklı sorunları gündeme getirmektedir. Plesk panel ile hosting yönetimleri 7 / 24 kolayca gerçekleştirilmektedir.
Kullanıcılarına sistem yöneticisi özelliği sunan Plesk, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin kontrol paneli üzerinden yapılmasına imkan tanımaktadır. Kod bilgisi gerektirmeyen, birkaç basit adımla yürütülen hosting yönetimi için en ideal platform Plesk paneldir.
Anlaşılır ve kolay kullanılır bir arayüze sahip olan Plesk panel, web sitelerinin güncel olarak dinamik tutulmasını mümkün kılmaktadır. Web sitelerine Subdomain ’ler eklenmesi gibi işlemler de Plesk üzerinden gerçekleştirilmektedir. Web sitelerine yönelik oluşabilecek tehditleri ve güvenlik açıklarını gideren sistemi ile Plesk, uzmanlık alanı bu olmasa bile her site sahibinin kolayca ve güvenle kullandığı platformlar arasında yer almaktadır.
İşlevsel arayüzü ile işlem sekmelerine rahat bir şekilde ulaşım sağlayan Plesk otomasyonu, müşterilerin isteklerini çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleştirmektedir. Bu durum, site sahiplerinin yönetim süreçlerine anında müdahale etmesini de mümkün kılmaktadır.
Hosting.com.tr üzerinden Plesk panele girmek ve kullanmak ile ilgili kısa ve basit bir anlatıma sahip bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
WordPress tabanlı web siteleri ile de uyumlu bir şekilde çalışan Plesk, “Toolkit” eklentisi ile sitelere entegre edilebilmektedir. Birkaç basit adımla WordPress sitelerine yüklenen eklenti ile herhangi bir kod bilgisi ya da uzmanlığa gerek kalmadan, yeni bir web sitesi yapmak mümkündür.
Yine Plesk panel üzerinden ilgili sitenin hosting ve alan adı yönetimi yürütülmektedir. İhtiyaç duyulduğunda Subdomainlerin (Alt Alan Adlarının) oluşturulmasına da imkan tanıyan Plesk, siteye ait güvenlik süreçlerinin de pratik bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Plesk panel, WordPress sitelerinin çalışma süreçlerinde ve ilgili değişikliklerde “Önizleme” yapabilme seçeneği de sunmaktadır. Plesk “Test Etme” özelliği ile web sitesinde yapılan değişiklikler “SandBox” üzerinden görüntülenmekte ve kontrol edilebilmektedir. Plesk panel kullanım alanlarından biri de WordPress tabanlı web sitelerinin basit bir şekilde senkronize edilmesi ve kopyalanabilmeleridir. Bu özellik ile web sitelerinin yedeklenmesi ve güvenliklerinin arttırılması mümkün hale geliyor.
Kaynak:hosting.com.tr
DirectAdmin Nedir, Nasıl Kurulur?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.