Azure, Microsoft tarafından sağlanan bulut hizmet ve kaynaklarına erişmenize ve bunları yönetmenize olanak sağlayan bir bulut bilgi işlem platformu ve çevrimiçi bir portaldır. Bu hizmet ve kaynaklar, verilerinizin depolanmasını ve gereksinimlerinize bağlı olarak dönüştürülmesini içerir. Bu kaynaklara ve hizmetlere erişmek için tek ihtiyacınız olan etkin bir internet bağlantısıdır.
Azure hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler aşağıdaki şekildedir:
Azure, 200’den fazla hizmet sağlar ve 18 kategoriye ayrılır. Bu kategoriler; bilgi işlem, ağ iletişimi, depolama, IoT, mobil, analitik, yapay zeka, entegrasyon, yönetim araçları, geliştirici araçları, güvenlik, veri tabanları, DevOps vb. web hizmetlerini içerir.
Kategoriye göre belli başlı Azure çözümlerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:
Bu hizmet, Windows, Linux veya başka herhangi bir yapılandırmada saniyeler içinde sanal bir makine oluşturmanıza olanak tanır.
Bu hizmet, bulut içinde ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmanıza olanak tanır.
Service Fabric ile bir mikro hizmet geliştirme süreci son derece basitleştirilmiştir. Mikro hizmet, paketlenmiş diğer küçük uygulamaları içeren bir uygulamadır.
Fonksiyonlar ile herhangi bir programlama dilinde uygulamalar oluşturabilirsiniz. Bu hizmetin en iyi yanı, uygulama geliştirirken donanım gereksinimleri konusunda endişelenmenize gerek olmamasıdır. Tek yapmanız gereken kodu sağlamaktır.
Azure CDN (İçerik Dağıtım Ağı), kullanıcılara içerik teslim etmek içindir. Yüksek bir bant genişliği kullanır ve içerik herhangi bir kişiye aktarılabilir. CDN hizmeti, kullanıcıların verilere mümkün olan en kısa sürede erişebilmeleri için dünya çapında stratejik olarak yerleştirilmiş bir sunucu ağı kullanır.
Bu hizmet, şirket içi ağınızı özel bir bağlantı aracılığıyla Microsoft bulutuna veya istediğiniz diğer hizmetlere bağlamanıza olanak tanır. Burada gerçekleşecek olan tek iletişim, kurumsal ağ ile istediğiniz hizmet arasında olur.
Sanal ağ, Azure hizmetlerinden herhangi biriyle özel ve güvenli bir şekilde iletişim kurulmasını sağlar.
Bu hizmet, DNS etki alanlarınızı veya sistem etki alanlarınızı Azure’de barındırmanıza olanak tanır.
Bu hizmet, sanal makinenizle birlikte depolama seçeneğiniz olarak HDD (Sabit Disk Sürücüsü) veya SSD (Katı Hal Sürücüsü) arasından seçim yapmanızı sağlar.
Bu hizmet, büyük miktarda yapılandırılmamış veriyi depolamak için optimize edilmiştir.
Bu, endüstri SMB (sunucu mesaj bloğu) protokolü aracılığıyla erişilebilen yönetilen bir dosya depolama hizmetidir.
Çok sayıda mesajı depolamak için kullanılır. Bu hizmete dünyanın her yerinden erişilebilir.
Artık Azure’nin ne olduğunu ve sağladığı hizmetleri öğrendiğinize göre, Azure’yi neden kullanmanız gerektiğine geçebiliriz:
Uygulama geliştirme: Azure’de herhangi bir web uygulaması oluşturabilirsiniz.
Test Etme: Bir uygulamayı platformda başarılı bir şekilde geliştirdikten sonra test edebilirsiniz.
Uygulama barındırma: Test tamamlandıktan sonra Azure, uygulamayı barındırmanıza yardımcı olabilir.
Sanal makineler oluşturma: Azure yardımıyla istediğiniz herhangi bir konfigürasyonda sanal makineler oluşturabilirsiniz.
Tümleştirme ve eşitleme özellikleri: Azure, sanal cihazları ve dizinleri tümleştirmenize ve eşitlemenize olanak tanır.
Ölçümleri toplama ve depolama: Azure, neyin işe yaradığını bulmanıza yardımcı olabilecek ölçümleri toplamanıza ve depolamanıza olanak tanır.
Sanal sabit sürücüler: Bunlar sanal makinelerin uzantılarıdır; büyük miktarda veri depolama sağlar.
Azure’nin avantajları aşağıdaki şekildedir:
Azure’nin dezavantajları aşağıdaki şekildedir:
Bulut bilişim, verilerin internet üzerinden depolanması ve bunlara erişilmesi anlamına gelen bir terimdir.
Azure, Microsoft tarafından Şubat 2010’da başlatılan bir bulut bilişim platformudur.
Microsoft Azure bulut bilgi işlem türleri 1)PAAS 2) SAAS 3) IASS
IaaS(Hizmet Olarak Altyapı), temel bulut platformu katmanıdır.
PaaS (Hizmet Olarak Platform), bir işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veri tabanı veya web hizmetleri içeren bir bilgi işlem platformudur.
SaaS (Hizmet Olarak Yazılım), merkezi olarak barındırılan ve yönetilen bir yazılımdır.
Veri merkezleri ve bölgeler, Azure portalı, Kaynaklar, Kaynak grupları, Resource Manager şablonları, Azure PowerShell, Azure komut satırı arabirimi (CLI), Azure’de kullanılan temel terimlerden bazılarıdır.
Microsoft Azure’nin önemli bileşenleri Bilgi İşlem, Depolama, Veri Tabanı, İzleme ve Yönetim Hizmetleri, İçerik Dağıtım Ağı, Azure Ağı, Web ve Mobil Hizmetler’dir.
Microsoft Azure’nin önemli uygulamaları şunlardır: Altyapı Hizmetleri, Mobil Uygulamalar, Web Uygulamaları, Bulut Hizmetleri, Depolama, Yedekleme ve Kurtarma, Veri Yönetimi ve Medya Hizmetleri’dir.
Microsoft Azure altyapısının en büyük avantajı, iş sürekliliği stratejinizi uygun maliyetli bir şekilde geliştirmesidir.
Azure gibi web tabanlı uygulamalar, masaüstü bilgisayarınızdaki benzer bir yazılım programına erişmekle karşılaştırıldığında bazen daha yavaş olabilir.
Fakat unutmayın ki, Microsoft Azure, 200’den fazla hizmet ve sayısız avantajla, işletmeler tarafından benimsenen ve en hızlı büyüyen bulut bilişim platformudur.
Kaynak:hosting.com.tr
Plesk Nedir, Nasıl Kurulur?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.