Domainler internet sitelerini kolaylıkla bulmamızı sağlayan kelime ve rakam kombinasyonlarından oluşan adreslerdir. Normalde internete bağlı olan her dijital varlık için bir IP adresi tanımlanmaktadır. Alan adımızın da (domain) benzer şekilde bir IP adresi olacaktır. Domain IP sorgulama işlemi de DNS (Domain Name System) sistemi sayesinde yapılabilmektedir.
IP (Internet Protocol) adresleri belirli bir düzendeki rakam dizilimleri ile ifade edilirler. Her internet sitesinin IP adresine ait rakam kombinasyonunun kullanıcılar tarafından ezberlemesi pek mümkün olmadığı için domain sistemi devreye sokulmuştur.
Domain ve IP arasındaki ilişkiyi anlatmadan önce DNS (Domain Name System) ve NS (Name Server) sisteminin ne olduğu anlamamız gerekiyor.
Name Server (NS) isim sunucusu olarak adlandırılan bir sistemdir. NS sunucuları kendilerine yapılan domain adresi sorgulamalarına cevap veren özel serverlardır. DNS (Domain Name System) sistemi içinde yer alırlar.
Name server adresleri hosting ( barındırma) hizmeti aldığınız kuruluşlar tarafından alan adınıza özel atanan kısa adreslerdir. Örneğin;
birer nameserver sunucu adresleridir ve yedekli olarak kullanılırlar. IP ilişkilendirme işlemi devam ederken name server sunucusundan ilkine ulaşılamaz ise yedek olan sunucuya gidilerek bağlantı işlemi devam eder.
Name server sunucusu adresleri IP adresleri ve domain arasındaki bağı oluşturan kısa adreslerdir.
Domain Name System (DNS) yani alan adı isim sistemi, internete bağlanan tüm web sitelerini sınıflandırarak onları bir IP adresi ile isimlendirmektedir. Bu sayede internetteki tüm bileşenlerin IP adresleri yardımıyla bağlantı kurmasına yardımcı olur.
Bu işlem DNS sunucuları (server) yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Dünya üzerinde sadece 13 adet ROOT DNS sunucusu bulunmaktadır. Bölgesel DNS sunucuları da bu kök DNS sunucuları ile iletişime geçerek kimlik denetleme işlemi yapar ve bağlantıları oluşturur.
Biz tarayıcıya bir domain ( alan adı) yazdığımız zaman şöyle bir işlem sıralaması olmaktadır.
DNS sistemi UDP Protokolü ile çalışmaktadır. UDP Protokolü TCP Protokolüne göre daha denetimsiz fakat çok daha hızlıdır. Bu bir dizi işlem, sayfaların hızlı açılması adına DNS çözümleme sürecinin 5-10 ms gibi bir sürede tamamlanması anlamına gelir.
Bu nedenle süreç o kadar hızlı gerçekleşir ki biz bu durumu fark edemeyiz. Böylece domain alan adları ve IP adresleri ilişkilendirilir.
Bir alan adına ait IP adresini öğrenmek için ROOT (Kök) DNS sunucularına sorgulama yapmak gerekir. Bu iş için en pratik yöntem DNS Checker gibi web sitelerini kullanmaktır.
dnschecker.org size herhangi bir alan adına ait IP adresi, nameserver sunucularının neler olduğunu kolayca bulmanıza yardımcı olur.
cloudflare.com gibi CDN (Content Delivery Network) tabanlı bir DNS sağlayıcı ile sitenizin DNS kaynaklı sorunlar yaşama riski azalır ve olası büyük DDOS saldırılarında bile alan adınızın DNS yanıtı vermesi mümkün olur.
Kaynak:hosting.com.tr
Çoklu Dilde Web Sitesi Barındırmak İçin Hosting Seçimi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.